Винаги ще помним – Аертон Сена

Смъртта на Аертон Сена на 1 май 1994 г. разтърси не само света на Формула 1.

Сена бе смятан за един от най-големите автомобилни състезатели, които някога са живели, милиони зрители гледаха с ужас, как болида му се разби в бетонна преграда на Гран при на Сан Марино.

Сена помръдна глава само веднъж след катастрофата, преди дясното предно колело на болида му  да се блъсне в пилотската кабина.

След този сблъсък 34-годишният бразилски  легендарен състезател легенда никога повече не се раздвижи. Той получи тежки наранявания на главата и беше обявен за мъртъв в болница – светът потъна  в траур.

Това беше втората трагедия на едно от най черните състезания в историята на Формула 1, след като Роланд Ратценбергер загуби живота си предния ден, след като се удари бетонна преграда.

Сена, беше един от първите опитали се да помогнат на тежко катастрофиралия  Раценбергер, който получи големи наранявания по главата и не можеше да се направи нищо, за да бъде спасен – Сена беше опустошен.

Сена беше силно засегнат от случилото се и се разпадна от сълзи, когато позвъни на приятелката си Адриан Галистеу по-късно през деня.

Денят на състезанието – и последният на Сена – беше започнал зле.

Двама шофьори, Педро Лами и Джей Джей Лехто, бяха замесени в катастрофа сутринта на предстоящото Гран При.

Ударът беше изпратил отломки през пистата и сред тълпата, наранявайки зрителите.

След пет обиколки на автомобилът за сигурност, се оттегля от пистата и Сена заложи на бързо темпо в следващите шест обиколки.

Но в седма обиколка колата му излетя от пистата със скорост 196 км /ч. и се разби в бариерата.

По време на удара болида на Сена, се движи с 131 мили /ч.

Освен ужасяващите му наранявания по главата, по тялото на състезателния шофьор нямаше порязвания или рани.

Сърдечно, след катастрофата, когато колата му е била прегледана, медицинският персонал е открил разпалено австрийско знаме.

Сена беше планирал да го издигне в чест на Раценбергер след състезанието.

Скръбта при смъртта на Сена се почувства по целия свят, но никъде по-силно, отколкото в родната му Бразилия.

Денят беше обявен за национална трагедия и в Бразилия имаше три дни публичен траур.

В следващото състезание след смъртта на Сена и Ратценбергер в Монако, първите две позиции на старта бяха оставени празни и заменени с бразилско и австрийско знаме, нарисувано на пистата.

След смъртта на Сена безопасността на Формула 1 беше изцяло преработена.

Веднага след следващото състезание, Ники Лауда обяви реформацията в Асоциацията на състезателите във Формула 1.

Подобриха се бариерите при катастрофи, преработени бяха коловозите и бариерите на гумите, размерите на двигателите бяха ограничени до три литра, а ъгълът, където Сена бе загубил живота си, беше драматично променен, за да подобри безопасността си.

Вашият коментар