ПТП в Русия

В статистиката на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, която се публикува в публичното пространство, попадат само произшествия със загинали и ранени  граждани.

Според тази статистика през 2018 г. в страната е имало 168 хиляди пътнотранспортни произшествия с жертви. Всяко девето произшествие  е с  фатален край за някой от участниците. През годината 18 хиляди души са загинали по пътищата на страната. Други 215 хиляди души са ранени. Но годишният брой на произшествията и броят на жертвите постепенно намалява.

Всяка десето произшествие  в страната е причинено от пияни шофьори. При подобни произшествия миналата година загинаха 4645 души – това е една четвърт от всички смъртни случаи по пътищата.

12,5%  от участниците в произшествията не изчакват пристигането на контролните органи, 40% от тях никога няма да бъдат намерени. Други 1,5% от собствениците на автомобили напускат колата и бягат сами – но почти винаги се намират.

Най-опасният регион, според статистиката на Министерството на вътрешните работи, е Чечня.

Там за хиляда произшествия с жертви са загинали 414 души.

На второ място е Ингушетия: 291 мъртви.

На трето място е – Кабардино-Балкария: 270.

Най-малко загинали участниците има в Санкт Петербург: 36 смъртни случая на 1000 произшествия.

Средната възраст на водач на МПС участвал в произшествие е от 30 до 40 години. По вина на такива собственици на автомобили се случват една трета от всички произшествия. Освен това тези граждани, които наскоро се сдобиха със свидетелства за управление на МПС трябва да бъдат по-внимателни: най-често в злополуките участниците са с шофьорски стаж от две до десет години.

Девет от десет произшествия възникват поради факта, че шофьорите нарушават правилата за движение. Най-често те не спазват пътните  знаци на кръстовищата. Освен това една трета от всички нарушения възникват поради факта, че нещо не е наред с пътя . Например пътният знак не се вижда или изобщо не съществува или маркировките са изтрити.

Най-често срещаният вид пътнотранспортно произшествие е сблъсък между два автомобила. На второ място е сблъсък между МПС и пешеходец. Третия вид ПТП – когато атомобила се преобърне, например, ако водачът е загубил контрол върху хлъзгав път. Има екзотични причини: миналата година КАТ регистрира 428 случая на сблъсъци с животни.

Къде и кога се случват пътнотранспортните произшествия ?

Три четвърти от всички пътни катастрофи през миналата година са станали в населени места. Повече от половината са в регионалните столици. Делът ПТП възникнали на междуградските пътища представлява само една четвърт от пътнотранспортните произшествия, но последствията обикновено са по-тежки.Най-опасните произшествия са на федералните магистрали с висока скорост: всеки втори загинал при автомобилна катастрофа е при произшествие случило се извън града.

40% от всички произшествия се случват от юли до октомври. Най-вече – през август: миналата година през този месец е имало 17 хиляди произшествия с жертви. За сравнение през февруари – почти два пъти по-малко. Най-много произшествия са възникнали в събота. Всяко пето ПТП се случва в часовете между 17:00-20:00ч.